Emil gjorde en bravad så att hela Lönneberga jublade

Lektionen syftar till att få igång elevernas intresse för att läsa och skriva, samt att bearbeta texter. De får dessutom kunskap om en av Sveriges mest kända författare (och figurer) och ta del av en annan tidsera. Tyvärr har många elever idag inte fått höra historien om Emil. De har inte ens sett filmerna. Därför är det viktigt att berätta om Astrid Lindgren och sätta in Emil i ett sammanhang. Att högläsa detta kapitel är en högtidsstund. Jag har använt texten på alla stadier och den fungerar lika bra oavsett elevernas ålder.

Förbered de olika före-, under- och efteruppgifterna. Variera arbetsformer genom att göra uppgifterna enskilt, parvis eller i helklass, samt muntligt och skriftligt. När eleverna diskuterat parvis kan läraren lyfta elevernas tankar i helklass.

Arbetsuppgifter före läsningen
Berätta vem Astrid Lindgren var och kortfattat om några av hennes mest kända karaktärer. Låt elever som känner till Emil få berätta mer om honom. Jag fortsatte med att visa videon: Hujedamej sånt barn han var . Efteråt fick barnen parvis fundera på vem Emil är. Vi samtalade om ordet bravad och eleverna fick parvis fundera på:

  • Vad tror du att Emil kommer att göra (eftersom hela Lönneberga jublar)?
  • Har du hört, sett eller läst om någon som gjort en bravad?

Arbetsuppgifter under läsningen
Vid några tillfällen är det läge och stanna upp och låta eleverna fundera på vad de har hört. Eleverna kan också sammanfatta och/eller förutspå vad som händer härnäst. Här är några förslag på ”stopp” och lämpliga samtalsämnen:

  • Efter stycket om sysslorna i köket. Låt eleverna fundera på hur livet på den tiden såg ut (hur alla jobbade tillsammans för att få gården att snurra). Jämför med idag.
  • Vilka ”sysslor” gör föräldrarna idag? Hur mycket hjälper du till hemma?
  • Efter stycket att Lucas tappat sugen och inte orkar längre. Hur beskrivs ovädret? Hur blir Emil påverkad? Vad tror du händer?
  • Har du varit med om att ett oväder satt stopp för dina planer?

För att ta del av lika många uppgifter efter läsningen kan du titta under  år 1-3 (sv) på www.lektionsbanken.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s