Berättelser som berör

Läsårets sista lektion blev passande nog med ett härligt gäng ungdomar som går ut nian. Lektionen bjöd därför på sammanfattande tankar om ämnet svenska. Undervisningen har bland annat haft som syfte att:

  • Utmana tankar genom olika berättelser (i bland annat reportage, krönikor, noveller, romaner, bilder, filmer och verkligheten)
  • Uttrycka dessa tankar och åsikter i tal och skrift
  • Ifrågasätta det man ser, läser och hör
  • Utveckla skrivandet i olika typer av texter

En bärande grundidé som undervisningen vilar på är att den ska beröra och/eller att det ska upplevas som viktigt. Ämnena och uppgifterna ska kännas angelägna, vare sig det handlar om POLITIK, VÄNSKAP, KÄRLEK, GLÄDJE, SORG, DILEMMAN eller om något annat. Det ska kännas meningsfullt och det gör det (oftast) om lärandet placeras in i ett sammanhang – med stora övergripande frågor.

Innan jag kunde släppa klassen var jag tvungen att visa en viral succé som jag bara älskar! Historien om Marina Abramovich som återser gamla kärleken Ulay för första gången på över 25 år. Marina och Ulay avslutade sin relation och möttes en sista gång mitt på Kinesiska muren 1988. Under Marinas öppningsdag med utställningen ”The artist is present” 2010 dyker en oväntad gäst upp… gissa vem?

Filmen kommer jag att använda i undervisningen nästa läsår. Det dyker upp massor av frågor i huvudet som eleverna också kan fundera vidare på och använda i olika skrivuppgifter: Vad händer sedan? Vad hände 1988 vid det sista mötet? Hur lång är kinesiska muren och hur många dagar gick de innan de träffade på varandra? Vem skulle du vilja göra en liknande resa med?

Jag visade klippet även i personalrummet där många lärare såg och blev berörda av filmen. När dagen var slut sprang en lärare ifatt mig på parkeringen och berättade en historia från verkligheten som grep tag i mig.

Vet du Fredrik… vill du höra en sann historia om ett möte? För några veckor sedan träffade min mamma sin syster för första gången på 25 år. Tänk vad många människor som inte får träffa varandra för att världen ser ut som den gör. 

Berättelser som berör. På riktigt.

Med ett härligt avslutande möte tar jag nu sommarlov! Kopplar ut allt vad blogg och sociala medier heter. Tack för att du har läst så här långt. Syns och hörs till hösten. HA EN UNDERBAR SOMMAR!

Annonser

One comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s