Publicera elevernas böcker

Micke Kring och gänget på Årstaskolan har gjort många roliga och intressanta projekt. Jag gillar särskilt deras olika kanaler där elever får möjlighet att publicera arbeten. Så… kan Årsta kan väl Arboga… hem och snickra på en enkel portal. Just enkelheten var central när jag började skissa på upplägget. Det måste vara enkelt och tydligt att navigera för både elever och lärare. Annars kommer det inte att användas.

Från vår pedagogiska skolportal eller på www.gaddan.nu/bibblan  kan vem som helst besöka biblioteket. Just nu finns det inte så många titlar, men i slutet av året ska det finnas 100 elevproducerade e-böcker. Jag hoppas att minst tre klasser vill publicera sina berättelser på Bibblan under hösten.

bibblan

När böckerna finns på plats kan skolans alla elever, vårdnadshavare, släktningar, vänner och övriga läsa elevproducerade böcker. Från hela världen! Snacka om möjligheter. Det finns riktiga mottagare till elevernas texter. Eleverna kan inspirera varandra, sno idéer och förbättra sitt eget skrivande. Läraren kan dessutom se till att eleverna ger varandra respons i kommentarsfälten (fokus på det positiva såklart) eller ställer frågor direkt till författaren. Text- och språkanalys kan införlivas i undervisningen på ett naturligt sätt. Möjligheterna är många. Det är bara lärarens fantasi som begränsar möjligheterna.

Hur gör man ett e-bibliotek?

Ja, det är förstås lite pyssel, men inte helt omöjligt för den som har koll på blogg. Det går naturligtvis att lägga upp bloggen på många olika sätt. Jag gjorde så här:

  • Skapa en blogg med unikt namn (så att det är lätt att komma ihåg)
  • Varje inlägg motsvarar en bok
  • Inläggen kategoriseras på lämpligt sätt (jag valde år, 1-3, 4-6 och 7-9)
  • Lägg till Widget för fler sorteringsmöjligheter (t ex genrer) eller bestäm Etiketter
  • Spara elevernas berättelser som PDF och e-pub
  • Ladda upp filerna på Google Drive
  • Länka till bokfilerna från respektive inlägg

Besök oss gärna på www.gaddan.nu (klicka på Bibblan). Årstaskolans bibliotek är vrålsnyggt, men det är på en helt annan nivå som ställer andra krav, än punktlistan ovan, på administratören. Titta här:  www.bibblis.se

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s