Konsten att ställa frågor

Ser fantastiska Cate Blanchett och Christian Bale i I´m not there och sitter och tänker på… skolan! Den frustration som Blanchett & Bale gestaltar i sina porträtt av Bob Dylan kryper in under skinnet på mig. Dylan blir ställd mot väggen och överöses med frågor från omgivningen som är både krävande och förmanande….

IMG_3418

Samma känsla har förmodligen några elever i varje klass. Det märks kanske på elevens beteende med hög frånvaro, sena ankomster, passivitet, tystnad, utåtagerande, svårigheter att komma igång eller att slutföra uppgifter. Eleven får då och då säkert frågor som Varför har du inte och borde du inte…

Om en elev av någon anledning inte deltar i undervisningen vill jag ta reda på varför. Har jag varit otydlig? Förstår eleven i vilket sammanhang lärandet äger rum i? Känns undervisningen angelägen? Är kraven för högt ställda? Är upplägget mindre passande? Vill eleven jobba ensam eller tillsammans med andra?  Är något svårt för eleven? Sviktar dagsformen eller är eleven i en djupare personlig svacka? Hur kan vi i så fall lägga upp undervisningen?

IMG_3419

… säger Dylan i samma film. Vi ställer ganska höga krav på våra elever. Eleverna ska läsa, förstå, tänka, skriva, analysera och reflektera i mitt och ett tiotal andra ämnen. De ska göra kopplingar i tid och rum, till sig själva och andra fiktiva och levande varelser. De ska gestalta och förstå metaforer, läsa mellan raderna, skapa inre bilder och reflektera över sitt eget lärande.

Har jag gett alla mina elever de förutsättningar de behöver för att lära sig? En smärtsam, men ack så nödvändig fråga att ställa till sig själv då och då… Vilken tur att det är återstår en hel termin av läsåret och en livstid i yrket!

Det är en konst att ställa frågor. Till sin egen undervisning. Till eleverna. Det ger förmodligen mer att fundera på vilka sorts frågor man vill ställa, än de man vill undvika. Men ibland funkar det bra, iallafall för mig, att även fundera på vilka frågor man inte vill ställa. I klippet finns det många sådana… och alldeles underbara svar av Dylan:

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s