Bildens historia

Hur skapar man egentligen en historia i Thinglink från idé till publicering? Det krävs viss kunskap i olika digitala verktyg, men de är inte speciellt komplicerade så bli inte avskräckta. Eleverna ”knäcker” snabbt hur programmen är uppbyggda och kan därför hjälpa varandra. Så här gjorde vi….

För att skapa en fiktiv deckarmiljö redigerade eleverna bilden i en vanlig ordbehandlare (Pages). De använde lassofunktionen för att frilägga motivet eller suddade (Alfafunktionen) för att radera bakgrunden på de olika bilderna. Rubriken skapades på www.flamingtext.com. Därefter lades bilderna ”lager på lager”. I uppgiften ingick det att eleverna skulle skapa:

  • En karaktär (en pusseldeckare, hårdkokt snut eller en psykopat)
  • Ett brott på lämplig plats
  • Ett offer (eller spår av offret)
  • Motiv

Mitt exempel: En källare, kostym från Dressman, Ferraribilnyckel, keps, lite blod, cool rubrik och en selfie blev….
Murder in the first degreeSen infogades bilden i Thinklink. Att lägga till texterna som berättar historien gick ganska fort. Eleverna hade ju gjort själva grovarbetet vid bildredigeringen. Menysystemet i Thinglink är enkelt. I varje cirkel som infogas på bilden går det att lägga till text, bilder och inbäddade filmklipp från Youtube. Det är bara att testa sig fram. Så här kan det se ut: Murder in the first degree

Publicera elevernas deckare

I Thinklink finns det såklart möjlighet att dela bilden. Klicka på ”Dela” och kopiera länken (blåmarkerad).
delabilden

Gå in på www.padlet.com och skapa en ny anslagstavla. Delge eleverna länken till den unika tavlan du precis skapat via mail, lärportal, blogg eller url. Varje elev går in på anslagstavlan och skapar en ”skrivruta” genom att dubbelklicka någonstans på tavlan. I rutan som dyker upp klistrar de in länken från Thinglinken (klicka på +tecknet i mitten):
padlet

Padlet sköter resten. Elevernas deckare blir snyggt inbäddade och varje bild aktiveras när någon klickar på den. Här kan du titta på några deckarhistorier som 8A har gjort. Lycka till!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s