Medier – en introduktion

Ett längre och omfattande projekt om medier har precis inletts för Gäddans tre åttor med en introduktionsdag. Sex lärare (tre i svenska och tre i SO – två lärare/station) ansvarade för 1,5 timmars berättande, övningar, reflektioner och skrivande på totalt tre lektionspass om delarna nyhetsvärdering, källkritik och medievanor.  En kort introduktion om medier fick inleda dagen. På vårt pass fick alla elever fundera på sina egna medievanor. Syftet med de inledande övningarna var att eleverna skulle bli medvetna om hur ofta, hur och i vilket syfte de använder medier (utan att vi lärare la någon värdering i det). Några av frågorna syns i enkäten…. scrolla!

Efter genomförd enkät fick eleverna fundera på hur de själva svarat i förhållande till övriga klassens resultat (Google formulär sammanställer svaren på ett kick). Vi lyfte några resonemang i helklass och några resultat fick eleverna samtala om parvis i bikupor. Undersökningen avslutades med att eleverna fick fundera på och skriva om:

  • Dygnet har 24 h. Du sover ca 8 h=16 vakna h. Hur ser du på ditt användande av medier? Rimligt, vettigt, väl investerad tid eller tvärtom? Du kan börja med att beskriva hur ditt användande av medier ser ut. Ex: Jag använder medier ca 6 timmar om dagen… Jag tittar på Youtube och spelar spel… Jag tycker att jag har en balanserad… Jag har tid…
  • Vilka positiva och negativa konsekvenser får ditt bruk av medier?
  • På vilket sätt påverkas du av ditt mediabruk (det du tar del av)?
  • Hur ofta förhåller du dig kritisk till det som “flimrar förbi”?

Sociala medier under skoltid

Eleverna fick tänka enskilt, resonera parvis och till sist skriva några reflekterande tankar om:

  • Hur förhåller du dig till sociala medier under skoltid? Vilken inställning har du till mobiler i skolan?
  • Finns det tillfällen då det är OK att kolla ”vad som händer”?
  • Hur ofta kollar du mobil/chat/bildforum under en vanlig lektion? Vad kollar du i så fall?
  • Hur tror du att det påverkar ditt lärande?

Kollegialt lärande

Efter den av eleverna uppskattade introduktionsdagen konstaterade vi lärare att vi (utan att tänka på det) lärt oss oerhört mycket av varandra under dagen. Genom att parvis jobba tillsammans i klassrummet skapade vi ett förhållandevis omfattande samtalsunderlag. Vad fungerade bra och mindre bra? Hur hade vi kunnat göra istället? Vi ändrade upplägg under de tre passen, anpassade frågor efter eleverna, strök vissa delar och la till. Ett mycket givande reflekterande samtal om vår egen undervisning blev en biprodukt…. utan att vi egentligen hade tänkt på det. Detta måste vi göra fler gånger, var det någon som sa. Jag håller med 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s