Det dunkelt sagda

Jag gillar när det blir dynamik och variation i en lektion, vilket oftast avspeglar sig i elevernas engagemang och motivation. Här en enkel lektionsidé som kan fungera som en avslutande uppgift efter bok/textläsning. Ett samtal om texten där eleverna börjar med att anteckna sina tankar om:

 • Det du tyckte om i boken,
 • det du inte tyckte om,
 • dina favoritmeningar (koppla i boken, till omvärlden och dig själv).

Efter ca 15 minuters tänkande och skrivande grupperas eleverna parvis och spelar in ett samtal (ca tio minuter långt). När eleverna sitter tillsammans utan hela klassens och lärarens närvaro är det som om tanken flödar friare. Jag har testat flera gånger och slås alltid av hur långt eleverna kan komma i sina tankar med hjälp av varandras frågor, instick och kommentarer.

Eleverna lyssnar på sitt samtal och kompletterar de ursprungliga tankarna i sin läslogg. Ibland får eleverna lyssna på varandras samtal och då händer något igen. Tankarna om boken… som först fanns hos varje elev och sedan blev processade i ett samtal… som spelades in med digital teknik… når nu alla som har läst texten… Cirkeln är sluten och samtidigt snurrar tankarna vidare i nya banor. Quicktime+Soundcloud, press play för att lyssna på några elever:

Eleverna läser en bok. Tänker. Skriver ned sina tankar. När eleverna sätter ord på sina tankar händer det något. När de får höra andras tankar händer det något igen. Lite till och ännu mer. Tillsammans kan de tänka vidare och i nya banor. Samtalets kraft när det fungerar som allra bäst.

Läsa. Tänka. Skriva. Samtala. Och några digitala verktyg. Svenska!

 1. Helene Carlsson

  Vad är det som händer egentligen när man sätter ord på sina tankar? Jag håller med om att det är viktigt, men vad händer egentligen?

  • fredrikarboga

   Spännande! Många tankar om det här 🙂 Tankar som klarnar. Medvetenhet. Se frågor ur olika perspektiv. Nyansera, argumentera och formulera. Ord. Respekt. Ödmjukhet. Bland annat….

   • Helene Carlsson

    Jag tänkte vidare på det här med att sätta ord på sina tankar och då menas oftast muntligt eller skriftligt. Det kan också innebära att lyssna inåt som att filosofera och meditera. Det jag kom fram till när jag funderade vidare på detta var att det kan innebära medvetenhet för en själv och sina egna tankar men också att ett nätverk kan skapas eller i värsta fall fiendeskap och konkurrens.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s