Superhjälten inom dig

Inlägget är kortfattat och visar hur det går att skapa en kontext med olika källor, samt utforma olika typer av uppgifter som passar i sammanhanget. En film om utsatthet, integritet och mod inleder minitemat Superhjälten inom dig. Efter gemensamma reflektioner om verkliga hjältar får eleverna uppdragen att utföra en osjälvisk och god handling för någon nära och en okänd människa som de genomför parallellt med övrigt innehåll. Ett syfte med projektet är att eleverna ska handla med någon annans bästa för ögonen. #Inspired by Malin Larsson.
Untitled design (3)

Tuffa killar

Vi börjar med att se filmen Tuffa killar, en norsk film om Modulf som enligt honom själv är en superhjälte. Han ser nämligen till att ”ta all skit” istället för att andra ska drabbas av översittarnas våld. Nyinflyttade Line får dock Modulf att förstå att han i själva verket är del av en systematisk och välorganiserad mobbning. Line visar mod och utmanar den rangordning som råder på skolan. Line är en hjälte som saknar både magrutor och superfysik, men står istället upp för den svagare med högburet huvud och en klar uppfattning om vad som är rätt… och fel!

Eleverna resonerar (enskilt, parvis och alla) om filmens olika delar och teman, till exempel hur karaktärerna är och förändras, status, mobbningens publik och vad som kännetecknar en hjälte. Länk till frågorna finns här.

Vad kännetecknar en hjälte

Efter samtal om filmen samlar vi elevernas tankar om vad som kännetecknar en riktig superhjälte i en gemensam Answergarden:
ensuperhero

Svenska hjältar

Vi spinner vidare på temat och läser några historier från verkligheten: Tess, Hanna blockerade vägen, Man gick genom isen och Självklart att stoppa den aggressive killen. Eleverna sammanfattar, ställer frågor till texterna och resonerar om hur och vad de själva gjort om de befunnit sig i samma situationer.

Mininovell

Temat avslutas med att eleverna skriver en mininovell på cirka 300 ord med ramarna: En person ska råka ut för fara (du avgör vilken) och en annan person ska bistå den första personen på något sätt.Vi avslutar med att publicera mininovellerna och elevernas goda gärningar i en gemensam Padlet och konstaterar…. det bor en hjälte inom oss alla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s