Planering i en digital skolportal

För fem år sedan offentliggjorde lärare sina planeringar eller arbetsmaterial väldigt sällan. Om det gjordes låg det som PDF bakom inloggning på skolans administrativa nät. För tre år sedan valde två lärare på skolan att lägga allt material helt öppet via bloggar. Idag är vi ett tjugotal lärare av skolans ca 30 ämneslärare som helt öppet och med full insyn väljer att publicera delar av eller hela planeringar för elever, vårdnadshavare och andra intresserade (t e x lärare på andra skolor i kommunen) via vår inofficiella skolportal www.gaddan.nu. Gaddanportalen är helt och hållet ett lärarinitiativ och används enbart som pedagogisk plattform. Myndighetsutövning i form av betyg, frånvaro och omdömen finns på administrativa nätet, likaså den officiella information som t ex skolledning och expedition delger.

På gaddan.nu finns det två sätt att dela sitt material. Antingen via länk till Googledokument (ett unikt för varje lärare) eller klass- eller ämnesbloggar. I år testar vi bloggar då flera lärare uttryckt önskan att enkelt och lite snyggare kunna dela filmklipp och kategorisera planeringar. Just nu har vi 14 Googlelärare och fem bloggare, men flera är på gång!

planeringigaddan

Fördelar med en öppen skolportal

  • Inget krav på inloggning. Öppet – för alla!
  • Enkelheten. Några klick bort finns all planering och alla uppgifter.
  • Dela – med flera. Kollegialt lärande utan att man egentligen gör något. Att andra läser och ställer frågor gör att läraren indirekt utvecklar den egna undervisningen… både läraren som svarar och den som ställer frågan.
  • Läraren tvingas fundera på hur uppgiften eller upplägget tas emot av eleverna. Hur ska jag kommunicera (digitalt) på bästa möjliga sätt så att eleverna förstår och lär sig det jag har tänkt? blir frågor som läraren ställer sig fortlöpande.
  • Ringar på vattnet. När lärarna väl lärt sig blogg eller Google Drive blir steget att lära sig andra digitala verktyg inte så stort längre. Flera lärare använder t ex Padlet, Kahoot och Thinglink regelbundet.

Svårigheter att övervinna

  • En del tycker att det är lite ”läskigt” att publicera sina texter helt öppet. Men om man ser det som ett arbetsmaterial  (jmf med en anteckningsbok) där språk, upplägg och uppgifter hela tiden förändras och förfinas brukar tröskeln bli lägre.

Är du intresserad hur vi lagt upp portalen, klicka på bilden för att titta in!
gaddanportal

Lämna en kommentar